Liferay vs Drupal

Liferay och Drupal är två växande plattformar för såväl intranät som extranät. Här är vår samlade syn på Liferay jämfört med Drupal.

Liferay är en portallösning vars huvudstyrka är möjligheten att inkludera avancerad affärslogik från flera olika system i ett samlat och rättighetsstyrt webbgränssnitt.

Drupal är en populär och etablerad CMS (Content Management System) för stora webbplatser med flera administratörer.

Båda systemen är utformade för integration av utökad funktionalitet, men det är viktigt att förstå skillnaden mellan en portal och en CMS. Moduler i Drupal utökar framförallt CMS-funktionaliteten medan portlets i Liferay tillför avancerad affärslogik.

Liferay

Liferay erbjuder ett lättanpassat professionellt utseende och med väl utvecklat stöd för anpassningar, integrationer och avancerad användarhantering. Liferay har en aktiv community som driver utvecklingen.

Liferay är byggt med huvudsyfte att integrera funktionalitet genom ett standardiserat API (JSR-168/268) och levereras med ett hundratal förinstallerade moduler (portlets).

Fördelar: CMS, WCM (Web Content Management), samarbetsfunktioner (collaboration), kalendrar, internationalisering, portletstandard (JSR-168/286), enkelt att integrera tredjepartsprodukter (t.ex. Alfresco, OpenX, Sugar, OTRS mm.). Programmeringsspråket är Java, Ruby, PHP.

Nackdelar jämfört med Drupal: Större ramverk, längre startsträcka.

Drupal

Drupal är lättanvänt med en stor aktiv community som utvecklar produkten.

För Drupal finns många färdigutvecklade moduler som utökar funktionaliteten.

Fördelar: CMS, Vyer, enkel användarhantering och stort utbud av moduler. Programmeringsspråk PHP.

Nackdelar jämfört med Liferay: Mindre flexibelt att utöka funktionalitet, ej byggt för större rollstyrda administratörsgrupper, kompabilitet mellan moduler.

Vem ska välja vilken plattform?

Drupal passar bra för en publik web/intranät med publicerat innehåll med upp till 20-30 administratörer.

Liferay passar bra för en publik web/intranät med publicerat innehåll, användardriven affärslogik och innehåll med distribuerad administration baserad på organisation/användargrupper.

Sammanställning

egbs har två utvecklare med stor praktisk erfarenhet av båda plattformarna, Daniel Nibon för Drupal och Gustav Carlson för Liferay. Här är en kort sammanställning som jämför lösningarna.

Drupal (Daniel)Liferay (Gustav)
GrupperInget inbyggt stöd, men en duktig Drupal-utvecklare har förmodligen en egen lösning baserad på ett flertal moduler.Välstrukturerat sätt att hantera grupper, organisationer, team och styra rättigheter för dessa.
PlattformApache / ISSJava (Tomcat)
DatabaserMySql, Postgres, SQLliteAlla enterprise-databaser. Följer JSR-170 vilket är standard-API för datalager.
Import/ExportVisst stöd.Genomtänkt stöd för replikering
AutentiseringInget inbyggt stöd, men en duktig Drupal-utvecklare har förmodligen en egen lösning baserad på ett flertal moduler.Stöd för såväl LDAP som AD.
Utökad funktionalitetMycket stort utbud av moduler via communityn.Följer JSR-168 och JSR-268 vilket är standard för portlets. Stort utbud av portlets.
Content management (CMS)Hantering av webbinnehåll är grundfunktionalitet i Drupal och det är mycket enkelt att komma igång med webbpublicering.LifeRay innehåller en fullvärdig CMS men behöver i större omfattning än Drupal konfigureras vad gäller publiceringsmallar.
DMS (Document Management System)Det finns ingen egentlig dokumenthantering i Drupal men en duktig utvecklare kan skapa en lösning på detta.Det är enkelt att med standardiserade APIer integrera marknadsledande open source lösningar som Alfresco.
WCM (Web Content Management)Drupal använder ett enkelt sätt att publicera via givna mallar (vyer)Liferay har en innehållshantering för websidor vilket ger större flexibilitet i anpassning av innehållet.
UtvecklingPHP – billiga utvecklarresurser men begränsat till script och webbteknik.Java – välorganiserat, spritt och flexibelt.
UtvecklingskostnadBilligare att komma igång med men förväntad högre utvecklingskostnad vid anpassningar.Längre startsträcka men enklare att göra anpassningar.
LicenstypGLPMIT
Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *