Vad är nytt i IBM WebSphere Portal 8 och Web Content Manager 8

På fredag släpper IBM WebSphere Portal 8 som elektronisk nedladdning. En av de stora förändringarna i WebSphere Portal 8 jämfört med tidigare versioner är en mycket tydligare fokus på samarbete och innehållshantering. De större nyheterna som finns i Portal 8 är bland annat bättre sidhantering, projekthantering samt bättre mallar och mobilstöd.

Sidhantering

Den som arbetat med WebSphere Portal tidigare vet att sidhanteringen och att flytta sidor mellan miljöer krävt lite handpåläggning samt varit en uppgift som varit lagt på portaladministratörer. I WebSphere Portal 8 är det numera möjligt att inkludera portalsidor i ett WCM projekt och flytta portalsidor mellan miljöer via WCM syndikering. Denna nyhet gör det möjligt att mycket enkelt transportera sidor mellan miljöer. Detta ger även möjligheten att ha utkasthantering på portalsidor samt förhandsgranskning av en portalsida innan den blir synlig för slutanvändare.

Mallhantering

WebSphere Portal 8 levereras med IBMs CTC mallar. CTC mallarna innehåller flera fördefinerade innehållstyper samt färdiga portlets för de vanligaste innehållsbehoven. Detta ger stora fördelar för att snabbt och enkelt komma igång med en webbplats baserad på WebSphere Portal 8 och IBM Web Content Manager 8.

Mobilitet

WebSphere Portal 8 är även förberedd för mobila användare. Vid installation leveras portalen med ett mobilanpassat tema för presentation av innehåll och applikationer optimerat för mobila enheter.

Sociala funktioner

Det ingår funktioner för att enklare kombinera IBM Connections portlets tillsammans med webbinnehåll levereat via IBM Web Content Manager. Dessa funktioner går under namnet Community Page. Detta i kombination med portalramverket ger möjligheter att personalisera visning av webbinnehåll beroende på sociala sammanhanget från IBM Connections.

Webbanalys

Slutligen har IBM byggt ut sidanalysfunktionerna i WebSphere Portal 8 och ger portal administratörer möjligheten att i real tid se besökare och användandet av portalen. Detta går även att koppla till de kanaler som används för att t ex. särskilja mobila kanaler från webbkanalen.

Utöver de funktionerna som beskrivits ovan finns stöd för OpenID för integration mot t ex. Facebook, Google, WordPress och flera andra aktörer. Stöd för CMIS integration vid publicering av innehåll, detta gör det möjligt att hämta dokument från Sharepoint och göra dessa tillgängliga via Web Content Manager på en internwebb likväl som en externwebb.

Bruttolistor över vad som ingår i WebSphere Portal 8 och IBM Web Content Manager 8 finns här och här.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *