Avbrott eller samarbete, vad väljer du?

Intranät handlar om kunskapsdelningen. Det handlar dels om att göra informationen tillgänglig och dels att göra informationen begriplig.

Inom telekom pratar man om den sista kilometern. Det handlar om att få signalen från basstationen ut till abonnenten. Tittar man på kommunikation i stort så gäller ungefär samma sak. Det är inte så svårt att få upp informationen på en server. Att få informationen ifrån skärmen och in i huvudet på den som läser är oftast det som är den stora utmaningen.

Problemet som vi vill lösa är att hitta en ny mötesplats som vi skapar på intranätet. Idag är intranätet någonstans dit du går när du ska hitta en blankett eller om du vill läsa om lediga dagar. Det vi vill göra med ett socialt intranät är att skapa ett möte även på intranätet eftersom det gör att vi blir lite mer oberoende av tid och plats. En viktig del i det här oberoendet är att förstå skillnaden mellan avbrott och samarbete. När någon samarbetar kan det mycket väl betyda att det skapar avbrott för mig vilket gör det ganska jobbigt för mig att göra mitt jobb. Det är det här är ett av problemen vi vill komma bort ifrån.

När du väl får ett samarbete att fungera så leder det till att du får ett engagemang för det som händer i företaget. Engagemanget det är en nyckelfaktor om man vill skapa en arbetsplats där människor trivs.

En tredje del som det sociala intranätet också ska lösa är jakten på nya idéer. IBM har gjort en undersökning där de frågat en stor mängd CEOs om vilka som är de viktigaste ledaregenskaperna de närmaste fem åren. Det är innovationen. Det är där framtiden ligger. Vi måste komma på nya idéer för det är precis det som kommer att driva verksamheten framåt.

Det är det här vi vill uppnå med det sociala intranätet.

Det här är första delen i vad som verkligen sas på #Kommits i Karlstad. Fortsättning följer (och när sista ordet är skrivet kommer vi lägga ut hela föredraget som en poddcast) …

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *