Att överbrygga gapet och halva idéer

Sociala intranät handlar om att överbrygga gapet som vi får mellan de nyanställda och de som ska gå i pension. Hur får vi den här kunskapsöverföringen att fungera? Hur gör vi den här överlämningen så att vi får något vi kan gå tillbaka till senare när personen inte längre finns kvar?

Idag spar vi ofta dokument och de hamnar i en fil i en mapp på en server. Problemet är att ingen hittar till den här informationen och ett annat problem med det här är att ”tänket” bakom försvinner. Vad var det som gjorde att vi skrev det här dokumentet, hur tänkte vi, varför har vi tagit de här besluten? Det är det här som det sociala intranätet ska fånga – alltså vägen fram till dokumentet. Det är bland annat det här som skiljer det sociala intranätet från ett gammalt dokumenthanteringssystem.

För att hitta information kan vi egentligen göra på två sätt. Antingen kan vi söka eller så kan vi få ny information berättad för oss. Om du funderar över vilket av de här två sätten som kommer ge mig de nya idéerna? Det är ganska uppenbart att det inte är när jag själv kommit på idén. Det är när mina idéer krockar med någon annans idéer som vi hittar den innovativa processen.

Steven Johnsson har skrivet en hel bok om den innovativa processen och det här och det finns en bok och ett bra föredrag på TED.com på ämnet. Han talar om halva idéer. Du går säkert runt med många halva idéer och det man behöver för att den här idén ska blomstra är att man springer någon annan med en halv idé.

Det är det här som skedde i början av industrialiseringen. Istället för att gå på puben och dricka öl började folk istället dricka te. Det betydde att de träffade andra i en kreativ miljö och den stora poängen var att när de vaknade dagen efter så kom de ihåg det de diskuterat. Det är en av huvudpoängerna i boken och det är en av förklaringarna bakom den explosion av idéer som präglade den tidiga industrialiseringen.

Det är det här vi vill uppnå med det sociala intranätet.

Det här är andra delen i vad som verkligen sas på #Kommits i Karlstad. Fortsättning följer (och när sista ordet är skrivet kommer vi lägga ut hela föredraget som en poddcast) …

Foto av Caveman Chuck Coker on Flickr

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *