När sökningen inte fungerar

Idag är det väldigt lätt att söka efter information. Finns information så handlar det om att rent tekniskt lösa att sökningen fungerar. Men när fungerar det sämre? När är det Google går bet?

Det är när du söker på någonting som inte finns. Jag ska ge ett exempel. Jag har ett hus från 1943 och på den tiden tyckte man kutterspån var en bra isolering. Frågan jag hade var att tilläggsisolera kutterspånsvinden. Hur gör jag då?

Som alltid så börjar informationsinsamlingen på internet. Först sökte jag och sen la jag ytterligare några timmar för att slutligen konstatera att det finns ingen vettig information överhuvudtaget om hur jag ska göra det här.

Det här är ett problem som finns hos alla företag – att de anställda söker utan att hitta någonting. Det här konsumerar timmar av arbete för varje kunskapsarbetare till ingen eller väldigt liten nytta.

Sökresultatet är inte alltid lösningen och det som är viktigt i ett socialt intranät är personerna bakom informationen. För även om jag inte hittar någon som har skrivit om kutterspån så kanske jag hittar vem som kan något om isolering. Då vet jag vem jag ska fråga och det är en mycket viktig effektivisera ny kunskapsinhämtning. Det är genom att hitta rätt person som du undviker att hamna vid sökningens vägs ände.

Kunskapsdelning handlar också om att lyssna och om att följa de personer som har information som kan vara viktig för mig. Det är just då vi får de viktiga kunskapskrockarna. När jag ser något som någon skriver kan det vara den halva idén som behövs för att mina egna idéer ska falla på plats. Det här händer gång på gång när du använder ett socialt intranät. Förutsättningen är ett fungerande personligt nyhetsflöde där jag själv styr vem jag vill lyssna på.

Det här är tredje delen i vad som verkligen sas på #Kommits i Karlstad. Fortsättning följer (och när sista ordet är skrivet kommer vi lägga ut hela föredraget som en poddcast) …

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *