App.net blev verklighet

Det osannolika hände och app.net projektet har samlat ihop tillräckligt med pengar för att starta. App.net är ett kickstarter inspirerat projekt som har en ambition att skapa en twitter liknande tjänst. Skillnaden är att app.net inte ska vara reklamfinansierad utan ta ut en avgift av sina medlemmar för åtkomst till tjänsten. Det som är intressant med app.net är att det finns ett så pass stort intresse för en betalvariant av twitter. Min uppfattning är att det i dags läget främst är teknikintresserade som har valt att backa projektet och/eller personer med starka åsikter om hur twitter har förändrats genom åren. Personligen backar jag projektet eftersom jag ogillar hur twitter förändrar vad som får göras med API:et och hur tredjepartsutvecklare hanteras.

Andra intressanta aspekter är att app.net kommer använda sig av befintliga öppna standarder för att möjliggöra integration mot andra system och med andra klienter. Enligt denna bloggpost kommer öppnastandarder som Activity Streams, Atom och JSON flöden samt mycket mer. Det intressanta med dessa öppna standarder är att de implementeras i fler kommersiella produkter och lägger en grund för enklare integration i enterprise miljöer. Kommande version av IBM Connections har stöd för Activity Streams formatet både utåt sett men även för att hämta in vilket skulle ge en väldigt enkel integration för användare av app.net och Connections att integreras med varandra. T ex. att kunna få sitt app.net flöde in i IBM Connections flödet.

Det ska bli spännande och se hur app.net kommer utvecklas nu när projektet har fått in de pengar det efterfrågade och det som visas upp i alpha versionen idagsläget ser bra ut utan att vara revolutionerande än. I skrivande stund är det lite väl tidigt att avgöra hur tjänsten kommer tas emot av omvärlden men det finns ett rejält intresse hos de inbitna och det kan vara tillräckligt för att sedan kunna växa till något större. Jag kommer återvända till app.net när jag har mer konkret information att komma med och hunnit testköra tjänsten.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *