Det sociala intranätet – lösningsfunktionalitet

Vi får ofta frågor om produkterna och det är många som vill ha en sammanfattning om vad det innebär med ett socialt intranät och hur de fungerar. Då skulle vi kunna skicka ett mail eller … så skulle vi kunna skriva det på bloggen.

Det sociala intranätet är en programvarusvit för samarbete och informationslagring med en intuitiv användarupplevelse:

Hitta: Profiler gör det lättare att hitta andra personer, inte bara efter namn och organisation utan också med hjälp av ”taggar” – ett enkelt sätt att identifiera specialistområden och erfarenheter med tydliga nyckelord. Det gör det enkelt att bemanna möten och projekt och sparar tid för att hitta experter.

Kommunikation: Användning av gemenskaper, aktiviteter, wikis, snabbmeddelanden, fildelning och bloggar kommer att minska beroendet av e-post för att skicka meddelanden för att sprida information inom organisationen. Idéer, nyheter och information kan enkelt publiceras och taggas för granskning av utvalda individer eller grupper. Naturligtvis kan användare hållas underrättade om nytt och ändrat innehåll via automatgenererade epostaviseringar, men original och versionshistorik finns i Connections istället för distribuerat i oräkneliga epost.

Informationsutbyte: Att använda bloggar kan avsevärt förbättra effektiviteten att dela information då det bjuder in till deltagande och diskussion på ett helt nytt sätt. När exempelvis nyhetsbrev publiceras i ett socialt nätverk skapas ett förändrat informationsutbyte där läsarna tillsammans enkelt kan förtydliga och förbättra informationen.

Beslutsfattande: Genom ett effektivt och transparent informationsutbyte skapas förutsättningar för ett effektivt beslutsfattande. Genom att minska beroendet av fysiska möten kan beslutsprocessen göras mer tillgänglig och därigenom effektivare. Planering och tilldelning av Aktiviteter ger bra kontroll på genomförande för såväl beslutsfattare som utförare. Avvikelser fångas enkelt upp i kommentarer, wikis eller forum vilket ger snabb hantering av eventuella problem.

Kunskapsutbyte: Genom att gå med gemenskaper inom sina kunskapsområden blir det enkelt att deltaga i informationsutbyte, idégenerering och diskussion och att själv få snabba svar i såväl enskilda frågor som principfrågor. Moderering och bred granskning gör att informationen kontinuerligt förbättras genom en öppen diskussion. På detta sätt byggs en större förståelse kring tidigare erfarenheter vilket blir ett viktigt komplement till styrdokument och policys.

Personal (HR): Sociala nätverk gör att du kan attrahera duktiga medarbetare och samtidigt förhindra förlust av värdefull kunskap på grund av pensionering och avgångar. Genom att låta de anställda dela sina erfarenheter i det sociala nätverket kan företaget fånga informationen innan den är borta.

Integration av externa sociala nätverk: Det sociala intranätet ger möjlighet att få tillgång till externa sociala nätverk och integrera anslutningar på ett skalbart och säkert sätt. Andra tjänster kan nås via tjänster som RSS-flöden eller via ett API – till exempel Google Gadgets. Detta gör att du kan utnyttja befintlig information och intellektuellt kapital på ett enkelt sätt. Standarder – iWidgets och publicerade REST API:er kan göras tillgängliga tack vare en öppen arkitektur.

Sök: Det sociala intranätet innehåller en social sökteknik som visar viktiga relationer mellan olika innehåll på ett nytt sätt. Om användaren exempelvis söker på ”Web 2.0” skulle resultatet bli en lista över dokument med titeln eller innehåll av den termen, personer, dokument, länkar ”taggade” med denna term och dessutom visas förhållandet mellan dessa – så att användaren själv kan utforska sökresultaten på ett nytt sätt och hitta relaterad information.

Skalbart och säkert: Vi baserar det sociala intranätet på IBM Connections som i sin tur är baserad på WebSphere Application Server – en robust och mycket funktionell, branschledande applikationsserver med stöd för klustring, nätutbyggnad och hög tillgänglighet genom både horisontell och vertikal skalning.

Om du söker på taggen ibm connections funktioner så hittar du andra mail som vi inte heller skickat.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

En kommentar om: “Det sociala intranätet – lösningsfunktionalitet

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *