Gör du något för framtiden?

När vi pratar sociala intranät så handlar det ofta om effektivisering. Hur kan vi räkna ut att vi verkligen tjänar pengar på att jobba socialt? Vad betyder det att minska eposten, hur mycket spar vi på kortare möten och hur kan vi samarbeta utan att vara beroende av tid och plats?

Här brukar jag komma tillbaka till två enkel frågor:

Har du gjort något för framtiden idag och kan det hjälpa någon annan?

Visst svarar du Ja på de här frågorna varje dag? Det är ju så här vi bygger en effektiv organisation.

Om det hela tiden går ut på att lösa akuta problem så är det något som är allvarligt fel. Visst finns det dagar när svaret är nej, men de flesta dagarna måste du göra något för framtiden.

Om du gör något som du vet att du kommer att använda i framtiden så är det ju ganska stor chans en kollega skulle kunna dra nytta av just det arbetet. Men det finns två problem. De måste veta vad du gjort och de måste rent praktiskt kunna komma åt det.

Det är här det sociala intranätet kommer in. Det sociala nyhetsflöde gör ditt nätverk uppmärksamma på det du gjort och kompletterat med en fungerande sökfunktion har de också möjlighet att hitta tillbaka (den dag de behöver det). Antagligen är det så att kollegorna inte behöver det du gör idag redan imorgon, däremot så är det mycket viktigt att de får reda på att någon annan redan löst just det där problemet.

Så åter till det här med att tjäna pengar. Om du själv kan återanvända det du gjorde idag någon annan dag så sparar du tid. Det är ganska självklart. För varje kollega som kan återanvända det du gjort vinner företaget lika mycket till. Om kollegorna tar det du gjort och gör det ännu bättre så vinner du ännu mera tid den dagen du själv ska återanvända ditt eget arbete.

För att det här ska fungera så räcker det inte med en nätverksdisk. För i praktiken är det sällan någon som hittar dit. Om de mot förmodan skulle hitta ditt dokument så kommer du inte veta om att ditt dokument har uppdaterats och förmodligen blivit ännu bättre.

Det är därför samarbetet måste bli socialt. Genom att göra ett dokument socialt så kommer alla berörda veta när, var, hur och varför det sker förändringar. För om ingen vet att du samarbetar hur ska det du gör för framtiden kunna hjälpa någon annan? Och hur ska det kollegorna gör kunna hjälpa dig? Det är det här som är skillnaden på att arbeta tillsammans och att arbeta socialt.

På onsdag skriver vi en fortsättning på det här inlägget som lite mer konkret förklarar vad arbete-för-framtiden betyder i pengar.

Foto: freedigitalphotos.net

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

En kommentar om: “Gör du något för framtiden?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *