Vill du ha två marshmallows?

1972 genomförde psykologen Walter Mischel ett experiment om fördröjd belöning. Barn i fyra till sex års ålder fick en marshmallow som försöksledaren berättade att de fick äta upp. Försöksledaren förklarade också att om de kunde vänta med att äta upp marshmallowen i 15 minuter så skulle de få en ytterligare en marshmallow.

Det här är naturligtvis en väldig utmaning eftersom ett barn i den åldern har mycket dålig tidsuppfattning. Det är ungefär som om du skulle tvingas vänta tre timmar på att få middagen serverad.

Det är inte förvånande att två av tre barn åt upp marshmallowen innan de 15 minuterna hade gått. De kunde inte motstå frestelsen att vänta och få en större belöning.

Det har gjorts flera uppföljningar på den här välkända studien. En av slutsatserna är att det finns en korrelation mellan att äta marshmallowsen och framtida skolresultat. Barnen som väntade fick bättre skolresultat och hade markant högre sannolikhet att skaffa sig en bra utbildning.

Men, varför är det här intressant undrar du?

Jo, av den enkla anledningen att det är i princip det här experimentet företag gör när de bestämt sig för att arbete socialt. Men istället för att dela ut marshmallows handlar det om ett nytt sätt att arbeta. Vi förändrar kommunikationen och gör den social. Vi siktar på att dubblera effektiviteten, men för att nå dit måste alla först göra något som är lite jobbigt.

Våra 15 minuter är att förändra möten, mailande och teamarbete. Att gå från information till idéutbyte. Att byta envägs mot tvåvägskommunikation. Att skapa inspiration och nya idéer. Att arbeta med knowledge management.

Belöningen är att kunna återanvända organisationens och kollegornas samlade kunskap. Genom att bygga vidare på den presentation som någon redan tänkt igenom spar du tid. Genom att ta del av och kunna påverka möten utan att vara där kan du lägga tiden på viktigare sysslor. Genom att arbeta med rätt version av det där dokumentet undviker du (eller någon annan) ett onödigt dubbelarbete.

Men innan du når dit måste du göra något som är lite jobbigt. Du måste ta dig igenom en förändring. Det är dina 15 minuter framför en alldeles för god marshmallow. Klarar du det?

Läs mer om experimentet på Wikipedia. Bild enligt Creative Commons flickr.com/photos/katerha

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

En kommentar om: “Vill du ha två marshmallows?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *