Äntligen! Vi stänger av mailen

2013 är året då vi stänger av den interna eposten. Det kommer att bli en genomgripande förändring.

Vi vill visa att vi värdesätter de anställdas kompetens och därför är det viktigt för oss som kunskapsföretag att bevara det arbete som görs. De diskussioner som sker via epost gynnar inte organisationens utveckling och därför ser vi ett stort värde att minska mejlandet.

Nu har vi pratat om det här i flera år och vi tyckte att det är dags att visa att det går. Vi kommer fortfarande använda epost för extern kommunikation, men för all intern kommunikation hänvisar vi till det sociala intranätet. Funktionerna har funnits där i flera år – det svåra är att ändra invanda beteenden.

Genom att utmana organisationen och göra det minskade mejlandet till en intern tävling räknar vi med att hitta nya kreativa lösningar för kommunikation och samarbete.Vi använder redan vårt intranät som projektledningsplattform och för dokumentdelning, men det finns alltid möjlighet att bli bättre.

Kreativa lösningar

Den kreativa förändringsprocessen mår väldigt bra av svåra utmaningar. Det kommer naturligtvis att bli komplicerat att sluta mejla i vissa sammanhang, men samtidigt finns det många andra kommunikationskanaler som löser samma uppgift.

En av de stora fördelarna med minskat mejlande är den ökade öppenhet som skapas i den interna kommunikationen.

Det är ett nytt tankesätt. På det här sättet gör vi diskussioner öppna och framförallt sökbara för framtiden. Mejlboxen är ju sorgligt nog dit värdefull information går för att dö. Det är egentligen det vi vill ändra på. Framförallt vill vi lyfta fram de goda exemplen och de blir väldigt tydliga när vi gör det till en lekfull tävling.

Förmodligen kommer vinnaren berätta om projektet på en större användarkonferens till sommaren. Så på sätt och vis kan man säga att det ligger en New York-resa i potten. Jag är själv mycket spända på resultatet och vi vet att många kommer följa det här med stort intresse. Under tävlingens gång kommer resultat och erfarenheter att redovisas här på statusraden.se.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *