Det finns en naiv inställning till sociala intranät

– Alla har facebook, alla fattar hur det funkar, det är precis det här alla vill ha

Det finns ungefär en sak som är rätt med det påståendet men det finns minst tre saker som är fel.

Det första som är fel är att alla har Facebook. Även om det skulle vara sant i någon mening (som att alla råkar ha ett konto på facebook) så är det först när du använder något aktivt som du enligt min mening verkligen har det. Det är lite som killen som har en smartphone men bara använder den för att skicka sms. Visst, han har en smartphone men han använder inte funktionerna. Då kan man ju hävda att han har en smartphone men sett ur ett användarperspektiv så har han en helt vanlig mobiltelefon. På precis samma sätt är det med Facebook, det är många som har det men det är långt ifrån alla som har förstått poängen.

Den andra som är fel är att alla fattar hur det funkar (”de har ju facebook och det är ju ganska lika”). Så är det inte. Det är klart att de förstår hur man rent praktiskt skriver en statusuppdatering. Det är klart att de rent praktiskt kan ladda upp en fil. Det är klart att de rent praktiskt kan skriva en bloggpost. Men… innan jag säger att det funkar så måste alla förstå varför de ska göra det. För om det inte finns en motivation så kommer det hända … just de – ingenting.

Det tredje som är fel är att det här är något som alla vill ha. Så är det inte. Det som är sant är att alla sitter med en frustration över saker som inte fungerar. Det vore ju fantastiskt om någon kunde komma med en trollstav och ta bort problemen. Men när är senaste gången ett system kom och momentant löste alla dina problem?  Den typen av system är tyvärr rätt ovanliga, speciellt när det är system som berör mer än en person.

Då har vi konstaterat att långt ifrån alla har facebook, bara några få har en egen motivation och att vi förmodligen inte levererar det alla vill ha.

– Det var väl en väldigt tråkig inställning?

På den frågan är svaret både ja och nej. Ja – för att det är en tråkig inställning, Nej – för att det är rätt inställning. Det är först när du ser verkligheten som den verkligen är som vi kan lägga upp rätt strategi för ett lyckat införande.

Om det var något som var rätt med det inledande påståendet så är det att det här är precis vad alla vill ha. Men, och det här är själva poängen, vägen dit kräver ett visst mått av ödmjukhet.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *