Sociala funktioner tar för mycket tid

Att ta till sig information kan ta mycket tid. Om du vill är det inga problem att spendera flera timmar på exempelvis Twitter. Men hur lång tid det tar är ditt eget beslut. Att läsa informationen tar ofta inte särskilt mycket tid. Däremot är avbrotten som läsandet orsakar rätt förödande.

Just nyfikenheten – har det hänt något – är det som är problemet med all typ av information som uppdateras lite slumpmässigt. Det är den du måste hantera och därför är det är viktigt att skapa goda vanor.

Den stora poängen med den här typen av kommunikation är att den är asynkron, dvs du behöver inte svara direkt. Om frågan är mer bråttom än säg en timme finns det andra sätt (som chat, telefon, webmöte). Det är när du börjar använda en asynkron kommunikation som synkron som det börjar ta tid. Det betyder att du låser dig själv och kollegorna i ett system och aktivt förhindrar annat arbete.

Vissa kollegor förväntar sig svar på mail inom fem minuter. Då använder de mailen fel eftersom det låser dig i inboxen. Även om du jobbar med annat så är den där eventuella ikonen i nedre högra hörnet något som hindrar de lite mer avancerade arbetsuppgifterna. Om du vet att du kommer att bli avbruten börjar du inte med det där jobbiga (och det där jobbiga är ofta det som bygger något för framtiden).

Poängen med ett socialt flöde är att det inte är beroende av dig. Det kommer att leva även om inte du är där. Ofta kan dina kommentarer vara mer värdefulla när några andra redan diskuterat och förtydligat frågan. I ett socialt flöde måste diskussionen få ta mer än fem minuter. Det är på det viset den blir inkluderande.

Om du inte ser poängen med det här kan du fortsätta som du gör. Fråga bara de närmaste kollegorna (och hoppa över intressanta åsikter från kunniga men mer perifera kollegor), ta de viktiga diskussionen kring kaffeautomaten (och missa den där lilla poängen med att göra saker sökbara för framtiden) och lägg filerna i en mapp på M: (i en struktur som ingen annan än du förstår).

Men om du väljer att fortsätta som du gör, sluta gnälla på att du inte hinner med.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *