Ett liv efter mailen

Och hon ba:

– Mailen gick ner i 15 minuter !

Och jag ba:

– Och…

 

Är du beroende av mail på minutskalan?

Då är det något som är trasigt. Det är något som inte fungerar som det var tänkt. Du kan omöjligen få något gjort om du blir avbruten av mail varje minut (eller tror att du ska bli det).

Tycker själv det kan vara praktiskt att skicka lite längre, kanske personliga och eventuellt genomtänkta mail till folk jag arbetar med – speciellt om de sitter i en annan del av världen. Men det är ju inte så att mitt arbete står och faller med inboxen.

Tvärtom.

Mailen är och ska vara asynkron och det betyder att den som mailar vackert får finna sig i en viss väntan. Jag ser samtidigt att det inte ser ut så här i den stora världen. Mailen används på väldigt många både innovativa och samtidigt ineffektiva sätt. Här är några exempel:

– Diskussionsforum

– Dokumentlagring

– Chat

– Versionshantering

 

Det är exempelvis här vi tar utgångspunkt när vi diskuterar sociala intranät. Det gäller att hitta vad som är trasigt, vad som stjäl veckor av arbetstid från varje enskild medarbetare. Där vanans makt och viljan att lösa problem samspelar i konserverandet av några riktigt dåliga idéer.

Nästa steg är att få alla att förstå ett nytt effektivt arbetssätt. Det är då det egentliga arbetet börjar.

 

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *