SkyDrive för samarbete?

Tied and Gagged Businessman Den nya datorn hade Windows 8.1 installerat. En sak som jag läst och varit lite nyfiken på är hur SkyDrive, Microsofts variant på Dropbox, numera är en mer integrerad del av ”användarupplevelsen”. Spännande tänkte jag (dumt nog) och bestämde mig för att försöka förstå hur SkyDrive fungerar för samarbete.

När du ser att SkyDrive tagit över det som tidigare hette Bibliotek (alltså standardplatsen där alla filer borde sparas) så förstår du att det verkligen är tänkt att det är på SkyDrive som du ska spara dina filer. Det var väl därför jag lurades att prova.

Om du vill ha den korta varianten på om SkyDrive fungerar för samarbete så den sammanfattas med ett ord: INTE

Om du istället vill förstå varför SkyDrive inte fungerar så ska jag förklara lite mer ingående.

Med tanke på att jag just denna dag behövde dela lite filer utanför brandväggen så tänkte jag att det kunde vara en idé att prova SkyDrive. Jag skapade alltså en katalog i SkyDrive och i katalogen placerades filerna som vi skulle jobba med. När jag klickar på valet för att dela så hamnar jag i webbversionen av SkyDrive. Här kan jag ange mailadressen till de som ska få tillgång till mappen. Så långt är allt bra.

Men sen blev det konstigt.

När jag får frågorna från mina samarbetsvänner blir jag rent av förvånad. Vi hade naivt nog förväntat oss att se katalogerna jag delat som en del av deras SkyDrive, men icke.

I Utforskaren syns inga kataloger.

I appen i Windows 8.1 syns inga katalgoer.

Det enda sättet att få åtkomst till delade mappar i SkyDrive är alltså via webbgränssnittet. När filerna ska redigeras tvingas jag hålla ordning på en lokal kopia av filen som jag sedan måste ladda upp via webben.

I Windows 8 kunde jag via appen (men inte i Utforskaren) se kataloger som var delade med mig. Nu är den här funktionen inte längre tillgänglig. När jag tidigare klickade på en fil så var det originalfilen som uppdaterades när jag sparade. När jag laddar ner filen via webben finns det inte längre någon koppling till orignalfilen – det måste jag se till att inte glömma bort när jag är färdig med mina redigeringar. Jag har inte heller filerna tillgängliga när jag är offline (vilket faktiskt är lite opraktiskt).

 

Vad lärde jag mig av det här?

1. Att man lätt tar för givet att det som borde fungera verkligen fungerar.

2. Att en integrerad koppling till filsystemet är en förutsättning för ett effektivt arbetssätt. Att tvingas jobba med filer via ett webbgränssnitt som inte medger de snabba handgrepp du är van vid blir inte roligt att förklara för andra. Om du inte kan övertyga andra blir det inget samarbete.

3. Att det tar tid att bekräfta att saker som inte fungerar. Därför blev det misslyckade försöket att använda SkyDrive för samarbete en alldeles för tidsödande erfarenhet.

 

SkyDrive

Notering från FAQ för SkyDrive (som förövrigt snart byter namn till OneDrive (läs mer i Computer Sweden)).
Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *