Den lilla och den stora cirkeln

Häromveckan såg jag en fråga i en grupp på LinkedIn. ”Jag har 1800 vänner på Facebook och ingen svarar när jag ställer en fråga. Varför gör ni så?”

Den ”kommunchefen” hade inte förstått skillnaden på den lilla och den stora cirkeln. Eftersom han ingår i min stora cirkel så svarade inte jag heller på hans fråga.

 

De allra flesta har inte så många vänner. Förutom i de sociala nätverken. Där har man hur många som helst och det finns faktiskt de som tycker det är bra att ha många vänner i sitt nätverk.

Problemet med ett stort nätverk är att du inte har tid att bry dig om kontakterna och det betyder rimligen att de inte bryr sig om dig heller.

Jag brukar prata om den lilla och den stora cirkeln. Alla som är snälla får vara med i den stora cirkeln. Men i den lilla cirkeln ställer jag mycket högre krav, både på mig själv och de som är med.

I den lilla cirkeln förväntar jag mig någon sorts reaktion nu och då. Annars platsar du inte i den lilla cirkeln. Reaktionen behöver nödvändigtvis inte ske i den sociala världen efter som de flesta i den lilla cirkeln huvudsakligen finns i den riktiga världen, den jag lever i. I den lilla cirkeln blir sociala medier bara en katalysator för verklig kommunikation.

När jag ställer en öppen fråga är det är den lilla cirkeln som jag egentligen vill ska svara. Det är när någon ställer en fråga i den lilla cirkeln som jag anstränger mig och försöker skriva ett svar.

 

Om du vill att ditt sociala nätverk ska fungera ska du fundera över vem du har i din lilla cirkel. Det är nämligen här den egentliga styrkan med sociala medierna finns. Ju mer du vårdar din lilla cirkel desto mer kommer du få tillbaka.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *