Skolan och Facebook

Klassenzimmer1930[1]Den trevliga skolan ville att föräldrarna skulle kunna följa verksamheten lite från dag till dag. Förslaget var att använda Facebook och en sluten grupp. Det betyder att ingen utomstående kan ta del av informationen. Men det betyder samtidigt att Facebook (företaget alltså) har tillgång till informationen.

Den trevliga skolan tycker det är viktigt med integritet. Därför framgick det tydligt att inga bilder med ansikten och inga namn skulle publiceras. Det här skulle den trevliga skolan kunna publicera på sin hemsida enligt Datainspektionens rekommendationer (så länge de inte publicerar bilder på barn med skyddad identitet).

Vad är då felet tänker du? Kan jag inte få lite medhåll i mitt integritetssnobberi och spela lite ”medveten” och ”insatt” i allt som är förskräckligt med facebook? Ska du inte komma fram till varför det här är en dålig idé? Det kan väl inte vara bra att göra något på Facebook?

Jo, det kan det faktiskt. Om syftet är att vi ska sprida information så gäller det att vara där användarna är. På ett företag betyder det här att lösningarna integreras med mail, befintligt intranät och arbetsrutiner. För skolan betyder det att informationsspridningen blir en del av de plattformar som föräldrarna använder. Att sätta upp en blogg som ingen hittar till sprider inte information och uppnår därför inte syftet. Lika lite som en Wiki som ingen känner till kommer göra någon nytta hos ditt företag.

Just det här att möta användarna där de är – även om det för tillfället är lite modernt att inte gilla Facebook – en väldigt viktig princip. Det är därför den trevliga skolan väljer helt rätt.

Skolan på bilden har ingenting med texten att göra, däremot tackar vi Wikipedia för lånet (Creative Commons).

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *