Livspusslet

pusselDet finns ett och annat ord som gör mig provocerad. Livspusslet är ett sånt. Speciellt de som klagar över att de inte får ihop livspusslet. För det är ofta personer som det inte är särskilt synd om. Det är personer som egentligen har det ganska bra.

Livspusslet myntades av TCO 2002 som en del av en kampanj med fokus på balans mellan privat och yrkesliv. Så långt är allting bra. Men när uttrycket används i min omgivning så verkar det fattas en insikt att det här med livspusslet är själva livet. När personer i den välavlönade medelklassen klagar över hur jobbigt livet är så gör det åtminstone mig ganska provocerad.

 

Om vi går tillbaka till grundidén så handlade om att få balans mellan yrkesliv och privatliv. Det betyder att det finns ytterligare några pussel som vi borde prata om.

Det första är mötespusslet. Att få sin arbetsdag uppstyckad i oproduktiva sammankomster där allt för många sitter allt för oförberedda på tok för länge.

Det andra är mailpusslet. Att tvingas ta del av allt för mycket information som inte är relevant för den stora grupp som blir ofrivilligt inbjudna i diskussioner som de aldrig varit intresserade av. Bara för att den som skickar inte kan kvalificera och prioritera sin övernitiska vilja att dela med sig av onödiga detaljer.

Det tredje är resepusslet. Att 2014 fortfarande tvingas till så många fysiska möten som ligger långt bortom mötets faktiska nytta. Bara för att det är så vi brukar göra.

 

När vi har workshops om nya sätt att arbeta så är en av standardfrågorna ”vad skulle hända om vi kunde ta bort … ” (och här fyller vi på med ett problem som vi tillsammans identifierat).

Tänk om vi kunde lösa mötespusslet, mailpusslet och resepusslet. Då skulle det finnas ganska mycket tid över till att göra det som verkligen ska göras på jobbet. Då kanske resten av livet inte skulle kännas så himla besvärligt. Då kanske ingen behövde prata om sitt livspussel.

 

Det är därför jag jobbar med ”Social business”. Inte för att det effektiviserar ditt arbete. Min långsiktiga plan är att slippa höra gnället om livspusslet.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *