IBM Digital Experience 8.5

För snart två veckor sedan släppte IBM sin produktpaktering numera namngiven IBM Digital Experience. För de som varit med ett tag så är det här ett nytt namn för IBM WebSphere Portal och IBM Web Content Manager. I vissa licenspaketeringer kan även IBM Connections ingå. Versionumret skvallar om att det är en uppdatering men vid en snabb titt är det inte en stor förändring. Tänkte gruppera förändringarna i tre områden och beskriva de stora förändringarna.

chubby_planet_icon_western_new_blue[1]

Gränssnitt och slutanvändarfunktioner

I Portal 7 introducerade IBM sitt Redigeringsläge för att arbeta med sidor, layout och konfig direkt på sidan. Version 8 finslipade samma verktygslåda och nu i 8.5 har IBM skrivit om den och integrerat den annorlunda. Den är mer frikopplad från temat och har fått många fler funktioner. Jag tolkar förändringarna som en trend mot att vi inom en eller två versioner kommer ha en verktygslåda som ersätta det gamla administrationsgränssnittet.

Nästa intressanta funktion är att korta urler har förändrats och namngivits som ”vanity urls”. Det ersätter den tidigare urlmappningen där du kopplade /wps/portal/wcmAuthoring till wps/portal/Content/Authoring. Nya ”vanity urls” får ett eget prefix /wps/vanityurl så de inte ska krocka med befintliga korta url:er. Stora skillnaden är att konfigueringen av dessa url:er är att de körs direkt på sidan du står med de inbyggda verktygen. För webbredaktörer är det nu mycket lättare att köra korta url:er för kampanjer.

I version 8.5 är EditLive 9 inkluderad i två versioner både en java applet baserad variant och en lite mer nedtrimmad version som enbart kräver javascript, dessutom ingår den gamla CKEditor också.

Summeringen när det gäller gränssnitt är att nya verktygslådan i sidhuvudet innebär många förbättringar och vissa förändringar för webbredaktörer ger det bättre verktyg för att underhålla en webbplats.

Integration/Applikationer

Djupare ner i plattformen har IBM städat upp flera funktioner som varit med sen långt tillbaka är numera borttagna eller markerade som ”depricated”, t ex. Composite Applications, LikeMinds, Feedback. Fördelarna med dessa förändringar är att plattformen blir mer slimmad och lättare att hantera.

För integration så är den intressanta förändringen något som heter DDC (Digital Data Connector). Det är IBMs ramverk som social rendernig bland annat är baserat på. Det är ett lättvikt ramverk för att enkelt hämta in information från andra källor och exponera informationen till WCM för rendering. Det bästa exemplet på vad man kan göra är att titta på integrationen mot Connections och använd din fantasi för vad du vill hämta in och presentera.

Två mindre nyheter är att IBMs script portlet numera skeppas med i installationen. Denna portlet ger utvecklare ett bra ramverk för att enkelt skriva en portlet med javascript. Förutom script portletten har IBM utökat integrationen för content marketing med hjälp av IBM Markering Center och IBM Interact.

IBM har utökat integrationen med IBM Worklight för hybrida mobilapplikationer. Det har blivit lättare att paketera in delar av en portal in i Worklight. Slutligen har IBM vidarutvecklat sitt repsonsiva tema för att göra portalen flexiblare för att skapa responsiva teman och presentationer.

För de teknikintresserad kan jag även nämna att installationen är förenklad och flera konfigueringsmoment har fått nya guider. Migrering till 8.5 har blivit enklare och baserat på möjligheterna med version 8 kan en migrering göras med hjälp av syndikering och sidexporter. Det ämnet med migrering/uppgradering lämnar jag till en senare post.

Summerat har IBM putsat vidare och levererar en välkommen uppdatering av deras plattform och deras fortsatta fokus på användargränssnittet finns kvar. och fortsätter leverera bra kvalité och nya funktioner.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *