Vad är Intelligent organisation™

hjärna i bitarEtt enkelt sätt att definiera vad vi menar med Intelligent organisation™ är att jämföra det med en intelligent varelse, tex en människa. Det som gör att vi kan kalla oss intelligenta är vår hjärna, ett organ som vi vet ganska mycket om även fast vi inte vet så mycket av allt man skulle kunna veta om den.

Det intressanta med vår hjärna är att den hjälper oss att rationalisera och effektivisera. Den filtrerar, söker och sammankopplar lagrad information och erfarenheter med uppkomna situationer för att därigenom komma fram till nya insikter och idéer.

Den samlade erfarenheten och kunskaperna som vi lagrat är ofta outnyttjade resurser då vi ofta måsta ta tag i saker på uppstuds och agera i stundens hetta. Men tänk så ofta de bästa lösningarna kommer en stund senare, då vår hjärna jobbat i det fördolda.

Det är därför vi som intelligenta varelser lär oss att ”grunna” eller ”sova på saken” för att komma fram till de bästa lösningarna. Inte sällan så kommer vi på det där vi inte mindes bara några minuter efter att vi uttalat den välbekanta frasen ”jag har det på tungan”.

Slutsatsen är således den att en person som använder hjärnan optimalt genom att låta den arbeta utanför vårt direkta medvetna, dvs i vårt undermedvetna, kommer att hitta bättre lösningar och därmed uppfattas som mer intelligent än den som tar första bästa lösning.

Vad av detta kan vi då överföra till en organisation?

Ja, en hel del!

Den samlade kompetensen på en arbetsplats är mycket hög och inte sällan finns all kunskap vi behöver i vår organisation. Det svåra är att hitta den, och att hitta den genom ett sätt som ligger mig nära och inte ett sätt som är komplicerat eller svåråtkomligt.

Hur får jag tillgång till organisationens ”undermedvetna”? Hur kan jag dra nytta av att andra i ett tidigare skede har gjort samma sak som jag skall göra nu?

Information finns lagrat på två ställen i en organisation, det är i dokument (digitala eller fysiska) och huvudet på dina kollegor. Utmaningen är att få åtkomst till all denna kunskap, när du behöver den.

När jag upplever behov av att få del av kompetens jag inte anser mig ha så söker jag det, och då söker jag det där jag hittade det senast eller där jag senast fick hjälp med något problem. Ingenting säger att det nödvändigtvis är den bästa hjälpen för mig och i värsta fall innebär det externa kostnader fast det fanns hjälp internt.

I en Intelligent organisation™ har du åtkomst till rätt kompetens och rätt information i rätt tid, där du är utan att behöva leta på ett tidskrävande sett. Konsekvenserna av detta är mycket stora.

 

Den 13 februari 2015 har vi ett frukostseminarium om ”Att utveckla en intelligent organisation” till vilket ni är välkomna att anmäla er, för mer information besök itkoparguiden.se

/Jonas Möller

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *