Grundförutsättningarna för Intelligent organisation™ /del 3

multiverktygVi har alla hört det sägas att ”det enda som är konstant är förändring” och jag tror att vi är benägna att hålla med.

Men samtidigt är vi världsmästare på att bygga fast oss i system som nästan är dyrare att förändra än vad de var att förvärva.

Detta är begripligt då man vid förändringstillfället har inarbetade vanor, kopplingar till annat, lagrad information etc som man inte hade vid förvärvet.

Moderna system är oftast enklare att förändra allt eftersom omvärlden och interna rutiner förändrar villkoren för att vi skall vara framgångsrika.

Uppköp och sammanslagningar av bolag, neddragningar eller lagändringar är bara några exempel på helt vanliga förändringar som påverkar oss ganska mycket, men som kommer till av orsaker som inte har sitt ursprung i hur vi jobbar. Men har vi stödsystem som är flexibla och ger oss ett försprång istället för motgång då dessa förändringar kommer?

Men det finns även andra förändringar som vi skulle VILJA göra, men som vi inte gör pga att vi sitter fast i stödsystem som inte är flexibla. Bara i arbetet med att utveckla Intelligent organisation™ kräver att vi välkomnar förändring löpande, om inte så riskerar vi att inte få ut den produktivitetspotential som ligger där och väntar på oss.

Det är givetvis dessa förändringar som är viktiga att vi verkligen kan göra, att optimera våra arbetsrutiner och hur vi interagerar på vår arbetsplats med kollegor och andra. Det är där innovation och mervärde ligger och väntar på att ni skall ta tag i dem … om inte så kommer någon annan att göra det. Vilket jag betraktar som ointelligent!

Grundförutsättning 3 är därför att det är Flexibelt.

/Jonas Möller

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *