Konsten att välja

2015-05-12 - Konsten att välja

Lyssnade med stort intresse på Charlotta Friborg om hur hon ser på mediehusens framtid under en utfrågning på Mediedagen i Uppsala i början på maj.

Ett av Charlottas recept för UNT:s framtid är att satsa på djup, innehållsrik och grävande journalistik, medan man behåller den allmänna nyhetsrapporteringen på en grund nivå med kortare notiser och artiklar. Mellanskiktet skär man bort, de där halvlånga artiklarna som kräver en del jobb men ändå inte når det djup man gör med grävande journalistik.

Charlotta utvecklar sitt resonemang med att man i dagens mediesamhälle inte längre tar till sig det där som är mittemellan; antingen är man intresserad av något (och vill ha något med substans i) eller så nöjer man sig med en kort notis från TT. Och när jag lyssnar kan jag inte låta bli att dra en parallell till dagens företagsklimat.

För visst är det så idag, att om vi verkligen vill satsa på något, då ska det vara riktigt bra. Vi söker efter den bästa rekryteringen, den mest effektiva lösningen eller den bästa leverantören som kan lösa våra problem. När det verkligen gäller fokuserar vi våra resurser och vi får veta att det är viktigt. Samtidigt finns det saker som vi bara måste göra, som att tidrapportera, svara på (viss) e-post och delta i (vissa) möten. Men allt däremellan då?

I de flesta organisationer jag jobbat i är man duktig på att lägga till nya arbetsuppgifter. I många organisationer är man duktig på att vara tydlig med vad som är de faktiska fokusområdena. Men sällan har jag hört att man ska sluta med något. Eller dra ner på kvaliteten eller omfattningen på något man redan gör. Ändå är det en omöjlig ekvation. Lägger vi till fler arbetsuppgifter på en redan belagd organisation blir resultatet att allt arbete blir medelmåttigt – halvlånga artiklar som ingen vill läsa.

Vad organisationer behöver är ett tydligt fokus på vad som är viktigt och på vad som inte är viktigt. De behöver svara på var de ska dra ner på kvaliteten och vilka arbetsuppgifter de helt ska sluta med.

Detsamma gäller dig som individ. Vad av det du gör idag är så viktigt att ett bra resultat skulle göra allt annat du gör oviktigt? Och vilka arbetsuppgifter kan du dra ner på kvaliteten på, eller säga nej till, för att kunna göra ett riktigt bra jobb där det gäller?

Jag tror att detta är en väsentlig fråga att ställa sig själv, både som individ och som organisation. Men låt er inte luras, det är svårt, svårt att medvetet sänka kvaliteten på något man själv levererar. Men nödvändigt för att överleva i dagens allt snabbare värld.

Konsten att välja handlar inte om att välja rätt. Det handlar om att välja bort.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *