Swift för servern

Sista dagen på Apples WWDC visade IBM upp sina senaste verktyg för utveckling med Swift serverside och deras molntjänst. Dom började med att presentera vilka verktyg som finns hos IBM som deras Sandbox som är ett webbaserat verktyg för att testa och köra Swift kod direkt i webbläsaren.

Därefter gjorde de en genomgång av Swift package catalog som IBM underhåller för alla Swift utvecklare, i den kan du söka efter olika paket som är paketerade med den standard som är specificerad utifrån Apple och teamet bakom Swift. I skrivande stund har IBM fått över 1500 paket i katalogen från utvecklaKituraLogore över hela världen.

 

Nästa del som visades upp var Kitura som är IBMs ramverk för att skriva webbapplikationer med Swift. Det lånar mycket av strukturen från andra populära ramverk som Node.js/Express.js och Spring Framework.

Slutligen för att knyta ihop allt ovan visade IBM sitt cloud tools som är en macOS applikation som hjälper dig som utvecklare att skapa nya projekt och koppla paket från paketkatalogen till projekt. Från applikationen kan du även starta applikationen lokalt eller installera den till en instans i BlueMix. När du skapat ditt projekt i IBM cloud tools får du ett Xcode projekt som du kan använda för att utveckla din webbapplikation. Det är här som IBM hjälper Swift utvecklare att kunna hantera hela utvecklingsflödet från sin befintliga utvecklingsmiljö. Du har ett projekt i Xcode för ditt backend med transaktionshantering, säkerhet, administration m.m. Sedan har du ett andra projekt som är din iOS eller macOS applikation som pratar med ditt backend. Allt eftersom utvecklingen av ditt backend fortskrider kan du installera det löpande i molnet för att kunna testa från dina testenheter utan att behöva lära dig mer än att trycka på en knapp i cloud tools. Verktyget tar hand om resten.

Applikationen är fortfarande i beta och verkar mycket stabil och lovande. Skulle du som utvecklare vara intresserad av detta men kör inte macOS kan du enkelt ta ner cloud foundry verktygen för det operativsystem du kör och sedan skapa en lokal miljö med Swift och kitura via t ex. en docker container.

IBMs satsning på Swift ger dig som utvecklare fördelen att du kan dela stora delar av din kod mellan servern och klienten. Med IBM Cloud Tools kan ditt flöde som utvecklare förenklas genom att du kan använda XCode för att skriva både app och webb backend.
Framtiden ser ljus ut för utvecklare nyfikna på att börja ha samma språk på backend som frontend. IBM jobbar på att förenkla kedjan och verktygen för utveckling med fokus på serversidan.

Share on LinkedInTweet about this on TwitterShare on Google+Share on FacebookEmail this to someone

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *