Varför fryser jag jämt?

Det spelar ingen roll om du står och svetsar i rostfritt stål, får veta att ditt hus brinner eller om du går snabbt i en uppförsbacke. Du fryser alltid! Varför är det så? Det kan finnas lite olika orsaker. Enklaste är kanske att du inte klär dig tillräckligt varmt…

5 anledningar till att du alltid fryser:

 1. Du har ett lågt BMI

  Om du är underviktig så fattas det kroppsfett som du behöver som isolering mot kylan. Om du dessutom äter för lite så är din ämnesomsättning sådan att du inte skapar tillräckligt med kroppsvärme.

 2. Du har problem med din sköldkörtel

  Om sköldskörteln inte funger som den ska kan det leda till att du fryser. Brist på sköldkörtelhormon, Hypotyreos, får din kropp att sakta ner ämnesomsättningen. Samtidigt som du fryser är du trött och kanske också deprimerad.

 3. Blodcirkulationen är inte bra

  Om du har dålig blodcirkulation kan det leda till frusenhet. Lär dig mer om hur du kan öka blodcirkulationen och gör sakre som omedelbart har effekt som åkerbrasor eller snabb gång.

 4. Järnbrist

  Järnet hjälper syret att ta sig runt i kroppen och det skapar också värme. Om du lider av järnbrist kan det alltså göra att du känner dig frusen trots att det inte är kallt.

 5. Du sover för lite och inte gott

  God sömn är viktigt för hälsan. Om du sover för lite eller dåligt kan det rubba din kropp så pass att du upplever att du fryser hela tiden.

 

 

Kreativiteten kommer inifrån men den kan lätt försvinna på en arbetsplats där miljön kväver möjligheten att tänka utanför ramarna. Hur ska du inreda en arbetsplats för att låta kreativiteten flöda? Vi tar en titt på möbler som höjbart skrivbord och annat som kan göra den stora skillnaden…

Ett höjbart skrivbord för bättre blodcirkulation

God blodcirkulation är så viktigt för vår hälsa. Dessutom kan vi tänka bättre om hjärnan syresätts med blod som pumpar som det ska i kroppen. Men hur får du upp pulsen när du sitter och jobbar på din arbetsplats?

Detta kan du påverka med ett riktigt bra höjbart skrivbord som gör det lätt för dig att växla mellan att sitta och stå upp. När du står upp kan du dessutom använda dig av någon form av gå-band eller kanske en matta som trycker på punkter på dina fötter.

Du kan sätta på bra musik som du rör dig till samtidigt som du jobbar vid bordet. Detta kan leda till att du kan jobba mer kreativt och tänka utanför ramarna på jobbet.

Sitt bra och kreativt

När du väl sitter så kan det också vara på ett kreativt sätt. En vanlig kontorsstol är förstås bra att ha. Men du kan förändra ditt sittande genom att ha andra typer av stolar som till exempel en sadelstol eller balansstol.

För den som fryser hela tiden är det verkligen inte så dumt med en stol som är rörlig. Om du kan gunga fram och tillbaka så drar du igång din blodcirkulation och får upp värmen även då du sitter ner.

Väggar som inspirerar dig

Om vi tar en titt på väggarna så kan de vara kala eller har inslag av konst och annat som inspirerar till kreativitet på jobbet. Efter att ha jobbat med renoveringsgips så kan det vara läge att måla något annorlunda på väggen. Men tänk till ordentligt.

Du vill antagligen inte ha en stor bild på Nalle Puh eller något annat i samma stil hur länge som helst. Om du känner att du vill kunna rita fritt på väggen så kan du hänga upp en White board för detta. Det kan vara ett kul sätt att kombinera konstinstallationer med möjligheten att anteckna under möten på ett effektivt och tydligt sätt.

Redskap som krävs för kreativitet

Det finns vissa redskap som är bra att ha för ett mer kreativt jobb. När du inreder på din arbetsplats bör du tänka på hur du kan jobba med musik, ljussättning och andra effekter för att kunna tänka bättre.

Glöm inte bort saker som mat och dryck såväl som doft som också kan påverka hur du upplever din arbetsplats. En kaffemaskin är inte bara till för en matsal. Om den får plats på ditt kontor kan den sprida dofter som får vem som helst att fladdra iväg med tankarna för att sedan återkomma med nya smarta uppslag!

kaffe på jobbet

Ett Lachman-test används när man vill diagnostisera problem med det främre korsbandet. Detta test går ut på att man manuellt ser på graden av flexibilitet i knä och främre korsbandet som sitter längsmed skenbenet. Det är främst inom idrottsmedicinen som man utför Lachman-test.

Testet har fått sitt namn efter den ortopediska kirurgen John Lachman som tog fram tekniken. Ett Lachman-test utförs genom att patienten ligger på en brits och ett knä böjs till cirka 20 grader. Den som undersöker kommer att placera en hand bakom skenbenet och den andra bakom patientens lår.

Testet är särskilt viktigt för löpare och idrottsmän som sliter mycket på ben och knä. Detta eftersom man med Lachman-test snabbare kan ställa diagnos och starta behandling.

Det går bra att svetsa i rostfritt stål. Svetsning av rostfritt stål är i stort sett samma som då du svetsar andra typer av stål. Skillnaden ligger inte i själva svetsen utan i den skyddsgas som kommer att användas.

Eftersom det rostfria stålet är mycket känsligt för temperaturer på över 250 grader så måste du använda skyddsgas för höga temperaturer. Om du inte gör det så kommer ytan att oxideras och då får du inte lika fin motståndskraft mot korrosion.

Det gäller alltså att skydda det rostfria stålet mot syret som finns i luften då du svetsar. De vanligaste metoderna för att svetsa rostfritt stål är TIG (Tungsten Inert Gas) och MIG eller MAG (Metal Inert Gas eller Metal Active Gas).

Majoriteten använder sig av NMA (Manial Metal Arc) för att svetsa i rostfritt stål.

Ett av de bästa tipsen för att få sega kakor är att låta kakdegen vila minst 24 timmar i kylen innan du bakar kakorna. Det här får vatten att avdunsta och leder till att sockerandelen får större plats. Ju längre din deg ligger i kylen, ju segare blir det. Detta är hemligheten till sega kakor som alla kan testa hemma! Men det finns fler saker som kan leda till sega kakor.

Andra saker som kan påverka hur segt det blir är:

 • Vitt socker istället för brunt
 • Olja istället för smör
 • Kortare baktid
 • Inkludera majsstärkelse
 • Använd mer brunt socker än angivet vitt socker i receptet
 • Lägg till en extra äggula

Lasergravyr är en fantastisk metod som används för en rad olika saker. Det går till exempel att lasergravera skyltar för att göra text och bild till en del av materialet. Den här typen av skyltar ser ofta väldigt lyxiga ut. Särskilt när de är av glas. Gravyr med laser används för märkning såväl som för artistiska uppdrag.

Vilka material kan man jobba med lasern i? I grund och botten så handlar det om material som kan brännas utan att förstöras. Det ger oss en lång rad möjligheter. Fast det är förstås så att det finns skillnad mellan gravyr för märkning och för att till exempel göra en skylt.

Du kommer ju inte att använda laser för att märka renoveringsgips. Tekniken är effektiv men inte den billigaste. Därmed är det inte alla material som behandlas med laser även om det tekniskt sett är möjligt.

Metaller som du kan lasergravera i

Listan med metaller som du kan lasergravera i är lång. Kan du svetsa rostfritt kan du också gravera med laser i det. Men det finns fler.

Några exempel är:

 • Aluminium – Väldigt bra metallmaterial som dessutom inte rostar. Kan användas för finare skyltar för företag som vill ha lyxig design.
 • Rostfritt stål – Detta är ju vanligt förekommande i många sammanhang.
 • Dyrare metaller – Du kan till exempel gravera med laser i en ring. Vi har ju också ädelmetaller i elektronik som kan behöva märkas.
 • Målad metall – Det går också bra att lasergravera i målad metall.
 • Mässing
 • Krom
 • Titan
 • Koppar

Här kan du se lasergravyr i en ring:

Lasergravering i plastmaterial

Eftersom laser är en metod som bränner så kan det ju verka som en omöjlighet att använda den på plastmaterial. Men så är det inte. Plaster som polyuretan, skumplast och polyeten kan märkas med laser. Även gummi kan lasergraveras!

Några andra material som du kan gravera med laser på

Om vi tar en titt på alla material som man kan gravera med laser i så blir det en lång lista. Glas är ett exempel som vi redan har tagit upp. För att det ska se bra ut så måste graveringen göras på rätt sätt.

Spegelmaterial är ett annat exempel där det kan bli väldigt fint med lasergravyr. Precis som med glas så leder detta till ett exklusivt utseende. Man kan få till en otroligt unik känsla och skapa en rameffekt i själva spegeln.

Andra material som kan graveras med laser är:

 • Sten
 • Papper
 • Läder
 • Tyg
 • Kork
 • Keramik
 • Kartong

 

Det är nästan svårt att hitta något som du inte kan lasergravera. Idag använder vi ju lasertekniken för allt från att ta bort hår till att märka industrivaror. Lasermetoden är verkligen effektiv och väl värd att investera i då den kommer att ge det allra bästa resultatet.

Summan av kardemumman är att ett material som du kan bränna också kan graveras med laser. Det betyder dock inte att lasergravyr alltid är det bästa valet för märkning av dekoration av varje material!

En dammsugare är som namnet antyder en maskin som suger upp damm. Det finns idag olika typer av dammsugare. Du kan välja en traditionell modell med påse som du byter så snart som den är full med damm. Du kan också välja dammsugare med tömbar påse.

Det finns robotdammsugare som du programmerar så att de jobbar ensamma på dina golv utan att du är med. Du kan också välja våtdammsugare som klarar av att suga upp vatten. Med dammsugaren kan du rengöra dina golv, mattor såväl som fordon.

Om din diskmaskin luktar illa kan det bero på att den har matrester som ligger och ruttnar. Det här luktar inte gott! För att undvika att detta inträffar bör du med jämna mellanrum diska riktigt hett i maskinen. Då kommer den här typen av matrester att förstöras och försvinna.

Om det fortfarande luktar illa i diskmaskinen efter att du har rengjort och du inte kan se några matrester i filter eller i korgarna så kan du testa med vinäger. Du tillsätter en halv liter vinäger och kör en tom maskin. Därefter bör problemet med dålig lukt i diskmaskinen vara löst.