Vilken svets passar för rostfritt stål?

Det går bra att svetsa i rostfritt stål. Svetsning av rostfritt stål är i stort sett samma som då du svetsar andra typer av stål. Skillnaden ligger inte i själva svetsen utan i den skyddsgas som kommer att användas.

Eftersom det rostfria stålet är mycket känsligt för temperaturer på över 250 grader så måste du använda skyddsgas för höga temperaturer. Om du inte gör det så kommer ytan att oxideras och då får du inte lika fin motståndskraft mot korrosion.

Det gäller alltså att skydda det rostfria stålet mot syret som finns i luften då du svetsar. De vanligaste metoderna för att svetsa rostfritt stål är TIG (Tungsten Inert Gas) och MIG eller MAG (Metal Inert Gas eller Metal Active Gas).

Majoriteten använder sig av NMA (Manial Metal Arc) för att svetsa i rostfritt stål.

Det spelar ingen roll om du står och svetsar i rostfritt stål, får veta att ditt hus brinner eller om du går snabbt i en uppförsbacke. Du fryser alltid! Varför är det så? Det kan finnas lite olika orsaker. Enklaste är kanske att du inte klär dig tillräckligt varmt…

5 anledningar till att du alltid fryser:

 1. Du har ett lågt BMI

  Om du är underviktig så fattas det kroppsfett som du behöver som isolering mot kylan. Om du dessutom äter för lite så är din ämnesomsättning sådan att du inte skapar tillräckligt med kroppsvärme.

 2. Du har problem med din sköldkörtel

  Om sköldskörteln inte funger som den ska kan det leda till att du fryser. Brist på sköldkörtelhormon, Hypotyreos, får din kropp att sakta ner ämnesomsättningen. Samtidigt som du fryser är du trött och kanske också deprimerad.

 3. Blodcirkulationen är inte bra

  Om du har dålig blodcirkulation kan det leda till frusenhet. Lär dig mer om hur du kan öka blodcirkulationen och gör sakre som omedelbart har effekt som åkerbrasor eller snabb gång.

 4. Järnbrist

  Järnet hjälper syret att ta sig runt i kroppen och det skapar också värme. Om du lider av järnbrist kan det alltså göra att du känner dig frusen trots att det inte är kallt.

 5. Du sover för lite och inte gott

  God sömn är viktigt för hälsan. Om du sover för lite eller dåligt kan det rubba din kropp så pass att du upplever att du fryser hela tiden.

 

 

Du hittar askorbinsyra naturligt i frukter och grönsaker. Mest finner du i en mogen paprika. Därefter är det svarta vinbär, kiwi och citrusfrukter som leder askrobinsyra-ligan. Det går att framställa askorbinsyra syntetiskt och det gör man för det mesta då det ska användas som kosttillskott.

Askorbinsyra är samma sak som ren C-vitamin. Så om det finns C-vitamin i en frukt eller grönsak så finns det alltså askorbinsyra.

Fotografiska museet ligger i Stora Tullhuset på Stadsgårdshamnen 22 i Stockholm. Det går att promenera till museet från Slussen. Det finns skyltar och så kan du använda Waze. Observera att det inte längre går att gå ner till Fotografiska museet via Katarinavägen då Söderbergstrappor inte längre finns kvar.

Det går att åka med Fotografiska båten till museet från Nybroviken. Fram till mitten av augusti går den från kajen vid Strandvägen och du är framme på en kvart. Det kostar 55 kronor att åka med Fotografiska båten.

I takt med att vi spenderar mer och mer tid online så kan det kännas svårt att få till den perfekta solbrännan. Den är ju inte som namnet låter rödbränd utan snarare fint brun över hela kroppen. Inga ränder och inga konstiga fläckar. Men hur lyckas du med en sådan jämn solbränna?

Fuska dig till den bruna färgen!

Den enklaste vägen är den som stavas fusk. Du kan använda en kräm som gör att din hud blir fint brun. Om det är svårt att få detta jämnt över hela kroppen kan du gå till en klinik där de kan spraya åt dig så att din rygg är lika brun som din mage.

Om du inte vill smeta med kräm och spray kan du använda dig av ämnen som Melanotan för att få brun hud på helt naturligt sätt. Detta är dessutom något du kan göra hemma utan att gå till en klinik. Det finns både sprutor och nässpray så även spruträdda kan fuska med den bruna hudfärgen på detta vis.

Just sprutor kan vara bättre än att till exempel använda kräm som riskerar att se ut lite som renoveringsgips i ditt ansikte!

Skapa ett schema för ditt solande

Om du helst blir brun i solen så kan det vara en hjälp att ordna med schema för detta. Sedan är det ju inte säkert att ditt skönhetsideal gör gällande att det inte får vara några ränder. Du måste inte nakensola för att det ska bli fint. Det handlar mer om hur mycket tid du lägger på varje sida.

Om du kan vara i solen på ett aktivt sätt kan det hjälpa. Att till exempel spela tennis en solig dag kan ge en jämn färg. Fast då får du förstås acceptera att det bara blir brunt där din hud är exponerad. När du ligger på stranden kan du tajma tiden du lägger på mage och rygg så att det blir bra.

Viktigt att sola vid flera tillfällen

Oavsett om du solar vid en pool eller på stranden eller kanske i ett solarium är regelbundenhet ett måste för att det ska bli jämnt och snyggt. Om du solar för mycket vid ett tillfälle får du en rödbränd hud som snabbt börjar fjälla. Det kommer absolut inte att se jämnt ut!

Jämn solbränna kommer med regelbunden solning. Här får du kanske också planera lite. När det bara är möjligt med solarium gäller det ju att du bokar in dina tider så att du inte missar. Om det är svensk sommar med gott väder kanske du kan göra mer ute i solen.

solstolar

Om du ändå ska läsa en bok kanske du kan göra det ute på ett gräs där din hud exponeras för solens strålar. Kom ihåg solskydd och se till att du dricker tillräckligt. Då kan du må bra samtidigt som du får en jämn och fin brun färg på kroppen!

Ett skönhetsideal är en form av ideal för hur vi människor ska se ut för att vara vackra. Skönhetsideal har sett olika ut genom tiderna. Idag matas vi med rådande trender för skönhet via media. Både traditionell media som tidningar, radio och TV och sociala medier som når oss via mobiltelefonen i fickan.

Skönhetsideal innefattar:

 • Hur vi ska klä oss
 • Hur vi ska sminka oss
 • Hur vi ska ha håret
 • Hur vi ska träna
 • Hur vi ska äta

De sista punkterna anses ha med skönhetsidealet att göra eftersom vi anser att vi med rätt kost och träning blir vackrare.

När du bokar ett hotell i USA och då särskilt i Las Vegas så kan du bli förvånad när kostnaden landar på bra mycket mer än vad du först såg på listan. I USA är det vanligt med det som kallas för resort fees, det vill säga resortavgift.

Resortavgiften är en extra avgift som hotell tar ut oavsett om du vill ha denna tjänst eller inte. Även hotell som inte kan kallas för resorts kan ha denna resortavgift. Resortavgiften grundades i Las Vegas men numera är den också mycket vanligt förekommande på hotell på Manhattan och i andra delar av USA.

På hotell i Florida och i Kalifornien kan det handla om flera hundra dollar mer per natt om du bokar på ett resorthotell med en massa extra tjänster. Kolla alltid om resortavgiften ingår i priset du får för ett hotell innan du bokar!

Här på Statusråden har vi svar på stora och små frågor. En fråga som ofta dyker upp är hur du ska göra för att få ny programvara för din dator. Ska du uppdatera det program du har nu eller kanske välja en helt ny version? Vi tar en titt på hur du skaffar ny mjukvara till datorn på bästa sätt!

Köp mjukvaran online

Om det inte bara är du som fryser hela tiden och du ständigt blir irriterad på din dator så kan det vara dags för ny programvara! Enklaste vägen är att köpa programvara online helt enkelt för att du då slipper vänta mer än en sekund på leverans. Dessutom kan nätbutiker som erbjuder allt från gamla Windows program till det allra senaste inom projektplanering ge dig konkurrenskraftiga priser.

Öppen källkod och gratis mjukvara

Det finns massor av gratis programvara att fiska ner från nätet. Med öppen källkod går det bra att använda en programvara utan att betala för någon licens. Det här kan fungera för vissa typer av programbehov. Program med öppen källkod får ofta jobbet gjort och det särskilt för privatpersoner eller småföretag.

Fast det gäller ju att förstå begränsningarna med detta och att kompabiliteten med kända programvaror inte alltid är så lyckad. Det finns trots allt en god anledning till varför så många privatpersoner och företag ändå väljer att betala för Office paket.

Provversioner och demos kan också vara en väg att gå

Många programvaruleverantörer erbjuder gratis provversioner eller demoversioner av sina produkter. Detta är ett bra sätt att testa programvaran och se om den uppfyller dina behov innan du köper.

För vissa kan detta till och med vara allt som behövs för ett visst projekt. Om du bara behöver testa att skapa en whiteboard-video för ett projekt så kan det räcka gott och väl med en demoversion.

Sedan kan det förstås bli så att du ändå vill köpa programvaran då du inser att du vill skapa något mer avancerat. Det är inte alls ovanligt att företag som ger testversioner eller en första gratis användarperiod sedan ger dig ett bättre pris. Därmed kan det absolut löna sig att börja på detta vis för vissa typer av program.

Undersök och jämför dina alternativ

När du vet vilken typ av programvara du behöver bör du undersöka olika alternativ som finns på marknaden. Titta på funktionerna, användbarheten, systemkraven och kundrecensioner. Vissa webbplatser tillhandahåller sida vid sida jämförelser av programvara i samma kategori vilket kan vara till stor hjälp.

Det kan ju också vara så att du vill ha en äldre version av en viss programvara. Idag är det inte alls ovanligt att vissa aktivt eftersöker Windows 10 istället för senare varianter. Det här beror en hel del på den dator du har och vad du trivs bäst med.

gammal dator
Behöver du en äldre version av programmet för din dator?

Leta efter säkra leverantörer

Köp bara programvara från välrenommerade leverantörer. Detta gäller oavsett om du handlar programvaran online eller i en fysisk butik in din stad. Leta efter säkerhetsindikatorer som HTTPS i webbadressen till webbplatsen och säkerhetscertifieringar från tredje part. Detta hjälper till att säkerställa att din betalningsinformation är säker.

Butiker som ger god support är också ett bra val. När du ser att de aktivt engagerar sig i sina kunder så kan du känna dig trygg. Det visar ju att de är måna om att det ska fungera bra med köpet av programvara från deras sajt.

Undvik piratkopior

Du kommer alltid att hitta tips online på hur du kan ladda ner kända program gratis. Det här kan fungera fint men är inte att rekommendera. Att använda olagliga kopior av mjukvara kan innebära flera problem.

Dessutom kommer du inte att få support för programvaran på detta vis. Då är det bättre att hitta en billigare version för student eller en demoversion som du får använda gratis på ett lagligt sätt.