ny programvara

Hur skaffar jag ny programvara till min dator?

Här på Statusråden har vi svar på stora och små frågor. En fråga som ofta dyker upp är hur du ska göra för att få ny programvara för din dator. Ska du uppdatera det program du har nu eller kanske välja en helt ny version? Vi tar en titt på hur du skaffar ny mjukvara till datorn på bästa sätt!

Köp mjukvaran online

Om det inte bara är du som fryser hela tiden och du ständigt blir irriterad på din dator så kan det vara dags för ny programvara! Enklaste vägen är att köpa programvara online helt enkelt för att du då slipper vänta mer än en sekund på leverans. Dessutom kan nätbutiker som erbjuder allt från gamla Windows program till det allra senaste inom projektplanering ge dig konkurrenskraftiga priser.

Öppen källkod och gratis mjukvara

Det finns massor av gratis programvara att fiska ner från nätet. Med öppen källkod går det bra att använda en programvara utan att betala för någon licens. Det här kan fungera för vissa typer av programbehov. Program med öppen källkod får ofta jobbet gjort och det särskilt för privatpersoner eller småföretag.

Fast det gäller ju att förstå begränsningarna med detta och att kompabiliteten med kända programvaror inte alltid är så lyckad. Det finns trots allt en god anledning till varför så många privatpersoner och företag ändå väljer att betala för Office paket.

Provversioner och demos kan också vara en väg att gå

Många programvaruleverantörer erbjuder gratis provversioner eller demoversioner av sina produkter. Detta är ett bra sätt att testa programvaran och se om den uppfyller dina behov innan du köper.

För vissa kan detta till och med vara allt som behövs för ett visst projekt. Om du bara behöver testa att skapa en whiteboard-video för ett projekt så kan det räcka gott och väl med en demoversion.

Sedan kan det förstås bli så att du ändå vill köpa programvaran då du inser att du vill skapa något mer avancerat. Det är inte alls ovanligt att företag som ger testversioner eller en första gratis användarperiod sedan ger dig ett bättre pris. Därmed kan det absolut löna sig att börja på detta vis för vissa typer av program.

Undersök och jämför dina alternativ

När du vet vilken typ av programvara du behöver bör du undersöka olika alternativ som finns på marknaden. Titta på funktionerna, användbarheten, systemkraven och kundrecensioner. Vissa webbplatser tillhandahåller sida vid sida jämförelser av programvara i samma kategori vilket kan vara till stor hjälp.

Det kan ju också vara så att du vill ha en äldre version av en viss programvara. Idag är det inte alls ovanligt att vissa aktivt eftersöker Windows 10 istället för senare varianter. Det här beror en hel del på den dator du har och vad du trivs bäst med.

gammal dator
Behöver du en äldre version av programmet för din dator?

Leta efter säkra leverantörer

Köp bara programvara från välrenommerade leverantörer. Detta gäller oavsett om du handlar programvaran online eller i en fysisk butik in din stad. Leta efter säkerhetsindikatorer som HTTPS i webbadressen till webbplatsen och säkerhetscertifieringar från tredje part. Detta hjälper till att säkerställa att din betalningsinformation är säker.

Butiker som ger god support är också ett bra val. När du ser att de aktivt engagerar sig i sina kunder så kan du känna dig trygg. Det visar ju att de är måna om att det ska fungera bra med köpet av programvara från deras sajt.

Undvik piratkopior

Du kommer alltid att hitta tips online på hur du kan ladda ner kända program gratis. Det här kan fungera fint men är inte att rekommendera. Att använda olagliga kopior av mjukvara kan innebära flera problem.

Dessutom kommer du inte att få support för programvaran på detta vis. Då är det bättre att hitta en billigare version för student eller en demoversion som du får använda gratis på ett lagligt sätt.