Varför är snus så populärt?

Numera är det svenska snuset populärt i hela världen men få uppskattar snuset så som vi svenskar gör. Även om vi vet om att det finns risker med snus som är med nikotin så tycks alltfler välja prillor av olika slag, inte sällan för att sluta röka.

Men varför är snus så populärt? Det ska vi försöka reda ut med flera möjliga svar…

En kulturell tradition i Sverige

Snus har varit en del av svensk kultur i århundraden och är djupt rotad i vårt lands historia och identitet. Många svenskar växer upp med snus som en vanlig del av vardagen och ser det som en naturlig och ofarlig vana eller ovana.

Detta är viktigt att tänka på. När vi tänker på snus så är det ju något vi sett sedan barnsben. Inget nytt eller exotiskt som ingen riktigt känner till effekterna av. På grund av detta så fortsätter snuset att vara populärt och något som folk känner sig bekväma med.

Enkel att använda och diskret

Till skillnad från rökning är snus en rökfri tobaksprodukt som kan användas diskret utan att störa andra. Med små snuspåsar kan vi även leva upp till skönhetsideal då snuset inte ens syns där det sitter under läppen. Detta är också något som gör att snuset numera är minst lika accepterat bland kvinnor som bland män.

Det behöver inte märkas att du snusar. Med god smak och dofter som inte stör så är detta verkligen en diskret last. Folk omkring dig kan vara totalt ovetandes om att du snusar!

Du slipper gå ut!

Den som röker kan uppleva det som minst sagt jobbigt att ständigt behöva gå ut eller till ett rökrum. När du fryser hela tiden för att du måste gå ut i minusgrader och röka kommer snuset att vara en befrielse.

rökning utomhus
Rökning utomhus kan bli en riktig plåga när det är kallt!

Att du kan snusa var du vill och när du vill är en väldigt viktig anledning till att snuset är så pass populärt. Det erbjuder frihet till den som behöver nikotinet men som inte vill begränsas av de regler som gäller för var man får röka.

Variation av smaker är viktigt

En av de unika egenskaperna hos snus är den mångfald av smaker som finns tillgängliga. Du kan välja allt från traditionell tobakssmak till mynta, frukt och till och med kaffe. Detta tillåter användare att anpassa sin upplevelse och hitta en smak som passar deras preferenser. Här har vi ytterligare en anledning till att fler snusar istället för att röka.

Ett hälsosammare alternativ till rökning

Även om snus fortfarande medför hälsorisker ser många människor det som ett hälsosammare alternativ till rökning. Snus är inte förknippat med samma risker för lungcancer och andra luftvägsproblem som kommer med rökning. Det gör snuset till ett populärt val för personer som vill sluta röka eller minska sitt tobaksintag.

Enkelt att få tag i

Snus enkelt att få tag i. Du har gott om butiker som säljer snus och så kan du ju beställa online. Utomlands är det inte alltid lika enkelt. Den smidiga tillgängligheten är också något som gör snus väldigt populärt.

När du bokar ett hotell i USA och då särskilt i Las Vegas så kan du bli förvånad när kostnaden landar på bra mycket mer än vad du först såg på listan. I USA är det vanligt med det som kallas för resort fees, det vill säga resortavgift.

Resortavgiften är en extra avgift som hotell tar ut oavsett om du vill ha denna tjänst eller inte. Även hotell som inte kan kallas för resorts kan ha denna resortavgift. Resortavgiften grundades i Las Vegas men numera är den också mycket vanligt förekommande på hotell på Manhattan och i andra delar av USA.

På hotell i Florida och i Kalifornien kan det handla om flera hundra dollar mer per natt om du bokar på ett resorthotell med en massa extra tjänster. Kolla alltid om resortavgiften ingår i priset du får för ett hotell innan du bokar!

Det beror lite på vad du ska göra. Om du behöver få bort ett lager färg får du börja med grovt sandpapper. Därefter övergår du till finare sandpapper för att få en fin yta för ny färg. Om det inte behövs så mycket sandpappring kan du starta med finare sandpapper från start.

Vissa möbler är svåra att måla på eftersom de har en finish som är blank. Här kan du behöva riktigt grovt sandpapper för att ta dig igenom och få en yta som du sedan kan jobba vidare med.

Ett av de bästa tipsen för att få sega kakor är att låta kakdegen vila minst 24 timmar i kylen innan du bakar kakorna. Det här får vatten att avdunsta och leder till att sockerandelen får större plats. Ju längre din deg ligger i kylen, ju segare blir det. Detta är hemligheten till sega kakor som alla kan testa hemma! Men det finns fler saker som kan leda till sega kakor.

Andra saker som kan påverka hur segt det blir är:

 • Vitt socker istället för brunt
 • Olja istället för smör
 • Kortare baktid
 • Inkludera majsstärkelse
 • Använd mer brunt socker än angivet vitt socker i receptet
 • Lägg till en extra äggula

Det spelar ingen roll om du står och svetsar i rostfritt stål, får veta att ditt hus brinner eller om du går snabbt i en uppförsbacke. Du fryser alltid! Varför är det så? Det kan finnas lite olika orsaker. Enklaste är kanske att du inte klär dig tillräckligt varmt…

5 anledningar till att du alltid fryser:

 1. Du har ett lågt BMI

  Om du är underviktig så fattas det kroppsfett som du behöver som isolering mot kylan. Om du dessutom äter för lite så är din ämnesomsättning sådan att du inte skapar tillräckligt med kroppsvärme.

 2. Du har problem med din sköldkörtel

  Om sköldskörteln inte funger som den ska kan det leda till att du fryser. Brist på sköldkörtelhormon, Hypotyreos, får din kropp att sakta ner ämnesomsättningen. Samtidigt som du fryser är du trött och kanske också deprimerad.

 3. Blodcirkulationen är inte bra

  Om du har dålig blodcirkulation kan det leda till frusenhet. Lär dig mer om hur du kan öka blodcirkulationen och gör sakre som omedelbart har effekt som åkerbrasor eller snabb gång.

 4. Järnbrist

  Järnet hjälper syret att ta sig runt i kroppen och det skapar också värme. Om du lider av järnbrist kan det alltså göra att du känner dig frusen trots att det inte är kallt.

 5. Du sover för lite och inte gott

  God sömn är viktigt för hälsan. Om du sover för lite eller dåligt kan det rubba din kropp så pass att du upplever att du fryser hela tiden.

 

 

Östersjön som Sverige har en lång kust till är inte särskilt djup. Det djupaste djupet i Östersjön ligger på 459 meter. Det finns i det som kallas för den Västra Gotlandsbassängen.

Djupet heter Landsortsdjupet. Djupet ligger sydost om Nynäshamn. Det här djupet är en förkastning och man tror att det har existerat långt innan Östersjön bildades. I djupet har det dumpats en hel del kemiskt avfall. Under 1950- och 60-talen så dumpade man också medelradioaktivt avfall i Landsortdjupet för att ha slutförvaring på denna plats.

I djupet finns det också färgrester och lackrester såväl som skrotbilar.

En dammsugare är som namnet antyder en maskin som suger upp damm. Det finns idag olika typer av dammsugare. Du kan välja en traditionell modell med påse som du byter så snart som den är full med damm. Du kan också välja dammsugare med tömbar påse.

Det finns robotdammsugare som du programmerar så att de jobbar ensamma på dina golv utan att du är med. Du kan också välja våtdammsugare som klarar av att suga upp vatten. Med dammsugaren kan du rengöra dina golv, mattor såväl som fordon.

Lasergravyr är en fantastisk metod som används för en rad olika saker. Det går till exempel att lasergravera skyltar för att göra text och bild till en del av materialet. Den här typen av skyltar ser ofta väldigt lyxiga ut. Särskilt när de är av glas. Gravyr med laser används för märkning såväl som för artistiska uppdrag.

Vilka material kan man jobba med lasern i? I grund och botten så handlar det om material som kan brännas utan att förstöras. Det ger oss en lång rad möjligheter. Fast det är förstås så att det finns skillnad mellan gravyr för märkning och för att till exempel göra en skylt.

Du kommer ju inte att använda laser för att märka renoveringsgips. Tekniken är effektiv men inte den billigaste. Därmed är det inte alla material som behandlas med laser även om det tekniskt sett är möjligt.

Metaller som du kan lasergravera i

Listan med metaller som du kan lasergravera i är lång. Kan du svetsa rostfritt kan du också gravera med laser i det. Men det finns fler.

Några exempel är:

 • Aluminium – Väldigt bra metallmaterial som dessutom inte rostar. Kan användas för finare skyltar för företag som vill ha lyxig design.
 • Rostfritt stål – Detta är ju vanligt förekommande i många sammanhang.
 • Dyrare metaller – Du kan till exempel gravera med laser i en ring. Vi har ju också ädelmetaller i elektronik som kan behöva märkas.
 • Målad metall – Det går också bra att lasergravera i målad metall.
 • Mässing
 • Krom
 • Titan
 • Koppar

Här kan du se lasergravyr i en ring:

Lasergravering i plastmaterial

Eftersom laser är en metod som bränner så kan det ju verka som en omöjlighet att använda den på plastmaterial. Men så är det inte. Plaster som polyuretan, skumplast och polyeten kan märkas med laser. Även gummi kan lasergraveras!

Några andra material som du kan gravera med laser på

Om vi tar en titt på alla material som man kan gravera med laser i så blir det en lång lista. Glas är ett exempel som vi redan har tagit upp. För att det ska se bra ut så måste graveringen göras på rätt sätt.

Spegelmaterial är ett annat exempel där det kan bli väldigt fint med lasergravyr. Precis som med glas så leder detta till ett exklusivt utseende. Man kan få till en otroligt unik känsla och skapa en rameffekt i själva spegeln.

Andra material som kan graveras med laser är:

 • Sten
 • Papper
 • Läder
 • Tyg
 • Kork
 • Keramik
 • Kartong

 

Det är nästan svårt att hitta något som du inte kan lasergravera. Idag använder vi ju lasertekniken för allt från att ta bort hår till att märka industrivaror. Lasermetoden är verkligen effektiv och väl värd att investera i då den kommer att ge det allra bästa resultatet.

Summan av kardemumman är att ett material som du kan bränna också kan graveras med laser. Det betyder dock inte att lasergravyr alltid är det bästa valet för märkning av dekoration av varje material!