Lachman test

Vad är ett Lachman-test?

Ett Lachman-test används när man vill diagnostisera problem med det främre korsbandet. Detta test går ut på att man manuellt ser på graden av flexibilitet i knä och främre korsbandet som sitter längsmed skenbenet. Det är främst inom idrottsmedicinen som man utför Lachman-test.

Testet har fått sitt namn efter den ortopediska kirurgen John Lachman som tog fram tekniken. Ett Lachman-test utförs genom att patienten ligger på en brits och ett knä böjs till cirka 20 grader. Den som undersöker kommer att placera en hand bakom skenbenet och den andra bakom patientens lår.

Testet är särskilt viktigt för löpare och idrottsmän som sliter mycket på ben och knä. Detta eftersom man med Lachman-test snabbare kan ställa diagnos och starta behandling.

När du bokar ett hotell i USA och då särskilt i Las Vegas så kan du bli förvånad när kostnaden landar på bra mycket mer än vad du först såg på listan. I USA är det vanligt med det som kallas för resort fees, det vill säga resortavgift.

Resortavgiften är en extra avgift som hotell tar ut oavsett om du vill ha denna tjänst eller inte. Även hotell som inte kan kallas för resorts kan ha denna resortavgift. Resortavgiften grundades i Las Vegas men numera är den också mycket vanligt förekommande på hotell på Manhattan och i andra delar av USA.

På hotell i Florida och i Kalifornien kan det handla om flera hundra dollar mer per natt om du bokar på ett resorthotell med en massa extra tjänster. Kolla alltid om resortavgiften ingår i priset du får för ett hotell innan du bokar!

Det beror lite på vad du ska göra. Om du behöver få bort ett lager färg får du börja med grovt sandpapper. Därefter övergår du till finare sandpapper för att få en fin yta för ny färg. Om det inte behövs så mycket sandpappring kan du starta med finare sandpapper från start.

Vissa möbler är svåra att måla på eftersom de har en finish som är blank. Här kan du behöva riktigt grovt sandpapper för att ta dig igenom och få en yta som du sedan kan jobba vidare med.

Det spelar ingen roll om du står och svetsar i rostfritt stål, får veta att ditt hus brinner eller om du går snabbt i en uppförsbacke. Du fryser alltid! Varför är det så? Det kan finnas lite olika orsaker. Enklaste är kanske att du inte klär dig tillräckligt varmt…

5 anledningar till att du alltid fryser:

  1. Du har ett lågt BMI

    Om du är underviktig så fattas det kroppsfett som du behöver som isolering mot kylan. Om du dessutom äter för lite så är din ämnesomsättning sådan att du inte skapar tillräckligt med kroppsvärme.

  2. Du har problem med din sköldkörtel

    Om sköldskörteln inte funger som den ska kan det leda till att du fryser. Brist på sköldkörtelhormon, Hypotyreos, får din kropp att sakta ner ämnesomsättningen. Samtidigt som du fryser är du trött och kanske också deprimerad.

  3. Blodcirkulationen är inte bra

    Om du har dålig blodcirkulation kan det leda till frusenhet. Lär dig mer om hur du kan öka blodcirkulationen och gör sakre som omedelbart har effekt som åkerbrasor eller snabb gång.

  4. Järnbrist

    Järnet hjälper syret att ta sig runt i kroppen och det skapar också värme. Om du lider av järnbrist kan det alltså göra att du känner dig frusen trots att det inte är kallt.

  5. Du sover för lite och inte gott

    God sömn är viktigt för hälsan. Om du sover för lite eller dåligt kan det rubba din kropp så pass att du upplever att du fryser hela tiden.

 

 

Fotografiska museet ligger i Stora Tullhuset på Stadsgårdshamnen 22 i Stockholm. Det går att promenera till museet från Slussen. Det finns skyltar och så kan du använda Waze. Observera att det inte längre går att gå ner till Fotografiska museet via Katarinavägen då Söderbergstrappor inte längre finns kvar.

Det går att åka med Fotografiska båten till museet från Nybroviken. Fram till mitten av augusti går den från kajen vid Strandvägen och du är framme på en kvart. Det kostar 55 kronor att åka med Fotografiska båten.

Lasergravyr är en fantastisk metod som används för en rad olika saker. Det går till exempel att lasergravera skyltar för att göra text och bild till en del av materialet. Den här typen av skyltar ser ofta väldigt lyxiga ut. Särskilt när de är av glas. Gravyr med laser används för märkning såväl som för artistiska uppdrag.

Vilka material kan man jobba med lasern i? I grund och botten så handlar det om material som kan brännas utan att förstöras. Det ger oss en lång rad möjligheter. Fast det är förstås så att det finns skillnad mellan gravyr för märkning och för att till exempel göra en skylt.

Du kommer ju inte att använda laser för att märka renoveringsgips. Tekniken är effektiv men inte den billigaste. Därmed är det inte alla material som behandlas med laser även om det tekniskt sett är möjligt.

Metaller som du kan lasergravera i

Listan med metaller som du kan lasergravera i är lång. Kan du svetsa rostfritt kan du också gravera med laser i det. Men det finns fler.

Några exempel är:

  • Aluminium – Väldigt bra metallmaterial som dessutom inte rostar. Kan användas för finare skyltar för företag som vill ha lyxig design.
  • Rostfritt stål – Detta är ju vanligt förekommande i många sammanhang.
  • Dyrare metaller – Du kan till exempel gravera med laser i en ring. Vi har ju också ädelmetaller i elektronik som kan behöva märkas.
  • Målad metall – Det går också bra att lasergravera i målad metall.
  • Mässing
  • Krom
  • Titan
  • Koppar

Här kan du se lasergravyr i en ring:

Lasergravering i plastmaterial

Eftersom laser är en metod som bränner så kan det ju verka som en omöjlighet att använda den på plastmaterial. Men så är det inte. Plaster som polyuretan, skumplast och polyeten kan märkas med laser. Även gummi kan lasergraveras!

Några andra material som du kan gravera med laser på

Om vi tar en titt på alla material som man kan gravera med laser i så blir det en lång lista. Glas är ett exempel som vi redan har tagit upp. För att det ska se bra ut så måste graveringen göras på rätt sätt.

Spegelmaterial är ett annat exempel där det kan bli väldigt fint med lasergravyr. Precis som med glas så leder detta till ett exklusivt utseende. Man kan få till en otroligt unik känsla och skapa en rameffekt i själva spegeln.

Andra material som kan graveras med laser är:

  • Sten
  • Papper
  • Läder
  • Tyg
  • Kork
  • Keramik
  • Kartong

 

Det är nästan svårt att hitta något som du inte kan lasergravera. Idag använder vi ju lasertekniken för allt från att ta bort hår till att märka industrivaror. Lasermetoden är verkligen effektiv och väl värd att investera i då den kommer att ge det allra bästa resultatet.

Summan av kardemumman är att ett material som du kan bränna också kan graveras med laser. Det betyder dock inte att lasergravyr alltid är det bästa valet för märkning av dekoration av varje material!

En dammsugare är som namnet antyder en maskin som suger upp damm. Det finns idag olika typer av dammsugare. Du kan välja en traditionell modell med påse som du byter så snart som den är full med damm. Du kan också välja dammsugare med tömbar påse.

Det finns robotdammsugare som du programmerar så att de jobbar ensamma på dina golv utan att du är med. Du kan också välja våtdammsugare som klarar av att suga upp vatten. Med dammsugaren kan du rengöra dina golv, mattor såväl som fordon.

I Sverige så startar par-säsongen för fåglar i maj månad. Det är också då de börjar bygga bo för att lägga sina ägg i. Om du vill ha en fågelholk med fågelungar så ska du sätta upp den tidigare än i maj månad. Detta beror på att fåglar inte väljer att skapa bo på ett ställe som inte har naturliga dofter.

Sätt alltså upp din fågelholk redan på hösten eller vintern för att den ska ha smält in i naturen rent doftmässigt då fåglarna börjar leta efter ställen att bygga bo på i maj månad.